Kanye West – hvem er han?

Kanye West er navnet på en av de mest kjente rapperne på 2000-tallet. Han er skaperen bak 8 album, 2 samarbeidsalbum, og flere populære låter, som Through The Wire, Stronger, Heartless og POWER. Gold Digger, hans største Billboard låt, var på 1. plass i hele 10 uker. Kanye har også vært del av flere kontroverser, som ofte skjuler presentasjonene han har oppnådd i både hiphopen og som artist. Noen ganger er det vanskelig å skille mellom artisten og musikken, så hvem er egentlig Kanye West?

Begynnelsen av musikkarrieren

Kanye Omari West, bedre kjent som kun Kanye West, ble født 8. juni 1977. Han er en amerikansk rapper, plateprodusent og klesdesigner fra Georgia, men var oppvokst i storbyen Chicago. Det var i Chicago han startet karrieren hans, hvor han jobbet som produsent for artister som Janet Jackson, Mariah Carey og Jay-Z. Kanyes smarte bruk av “samples”, en metode som innebærer å resirkulere deler av en sang eller melodi, skilte han fra hans konkurrenter.

“Through The Wire” (2003) er navnet på hans første sololåt, som var del av hans første, men også innflytelsesrike album “The College Dropout” (2004). Den endret hiphopen på mange måter, fordi et album som ikke handlet om bare narkotika, alkohol eller vold var veldig uvanlig på den tiden. Dette var i tillegg starten på samarbeidet mellom Kanye og Jay-Z, da “The College Dropout” ble lagt ut av Jay-Z sitt plateselskap Roc-A-Fella Records, og Def Jam. De ville senere lage et album sammen kalt “Watch The Throne” (2013).

Andre album

Pausen mellom Kanyes debutalbum og hans andre album “Late Registration” (2005) varte i ett og et halvt år. At Kanye klarte å lage et nytt og revolusjonerende album på så kort tid fikk mange musikkritikere og fans til å innse at han mente alvor når det gjaldt musikk, og at han ikke var noen “one hit wonder”.

Etter der igjen kom albumet “Graduation” (2007), som sammen med “Late Registration” fortsatte å bruke Dropout Bear, maskoten til Kanye i ulike drakter og kostymer, på albumcoveret. Deretter kom “808s & Heartbreak” (2008), et album dedikert til moren hans Donda West, som døde 10. november 2007. Hennes død hadde stor innflytelse over tonen og lyrikken i albumet. To år senere ble “My Beautiful Dark Twisted Fantasy” (2010) gitt ut, og er til i dag Kanye sitt mest kritikerroste album, mens “Yeezus” (2013) var kritisert for den futuriske lyden som gikk gjennom sangene hans. I The Life of Pablo (2016) brukte han en utviklet lyd fra Yeezus, som var mer polert. I 2018 kom Kanye ut med to av hans mest personlige album: “Ye” og “Kids See Ghost” (sammen med Kid Cudi). Dette var hovedsakelig et oppgjør mot mental helse, noe Kanye har slitt med i flere år.