Hva er hiphop?

 

Hiphop er en musikksjanger som har utvidet seg til å bli et mer fullstendig kulturuttrykk. Den er tett knyttet til urbane svarte miljøer i USA, selv om den i senere år har spredt seg over store deler av verden. Opprinnelig oppsto den blant svarte og latinos i New York, der det var et spennende miljø for musikk, dans, og underholdning på 1970-tallet. Det var særlig i den fattige og hardt prøvede bydelen Bronx at stilen først slo gjennom.

Hiphop og rap er to begreper som brukes om hverandre, selv om noen også liker å skille mellom disse. Skal man være veldig nøye så kan man si at rap egentlig bare er den måten man bruker vokal på innenfor hiphop, du kan lese mer om rap på Wikipedia og så høre på noen av de mer “snakkende” sangene til Eminem eller Ice Cube for å skjønne hva rap egentlig er. Uansett så er rappen i dag en nærmest selvsagt del av repertoaret til enhver artist innenfor hiphop.

Den opprinnelige hiphop oppsto da også i en kontekst der snakking var viktig, ofte i forbindelse med feiringer eller fester der DJ-en snakket over en beat som var herlig å danse til. Snakkingen var bare ett av mange elementer som inngikk i å skape et nytt kunstnerisk uttrykk, der også blant annet breakdance, graffiti, mote, og et element av selvhevdelse (å tøffe seg eller skryte) inngikk.

Hiphop er fortsatt knyttet til minoritetskulturen i storbyene i USA, og det er viktig for rappere å ha “kred” på at de har en tilhørighet til gata og skjønner kulturen, uansett hvor gode de er til å rappe eller hvor kule beats de har. I Norge er Kaveh et eksempel, “se denne artikkelen i Dagsavisen, han får ofte kjeft av kolleger fordi de synes musikken hans er for kommersielt orientert. Et annet klassisk eksempel er Eazy E’s angrep på Dr. Dre, der han påpekte at Dr. Dre utga seg for å være fra Compton i Los Angeles mens han egentlig kom fra en annen del av byen.

I dag er det gjerne den såkalte gangster rap som er den mest populære utgaven av hip hop. Den knytter an til gjengmiljøene i byer som New York og Los Angeles, og mange av de kjente utøverne har en bakgrunn med vold, narkotikavirksomhet, og tid i fengsel. Innenfor denne sjangeren kan slike ting være med på å gi troverdighet, men det hjelper selvfølgelig ikke karrièren hvis man blir sittende veldig lenge i fengsel.

Den mest populære hiphop musikken, med det største kommersielle potensialet, er likevel den tidvis noe banale musikken til artister som Drake og Nikki Minaj. Denne utmerker seg med å appellere til både hvite, svarte, og andre ungdommer, uten å ta for store sjanser artistisk.