Hiphop fra Vestkysten

 

West coast hiphop er den særegne utgaven av hiphop som har utviklet seg på vestkysten av USA, og da kanskje særlig i California og mer spesifikt Los Angeles og omegn. Noen hevder at det fantes en kultur som minnet om hiphop slik den utviklet seg i New York i vestkystbyer som LA og San Francisco allerede på 1970-tallet. De fleste mener likevel at New York var først, men at vestkysten allerede hadde alle forutsetningene for å skape sin egen variant på samme tid.

Blant de første som markerte seg på vestkysten var gruppen Unique Entertainment, som lot seg inspirere av mange forskjellige artister – fra artister på østkysten til popsangere som Prince og den elektroniske musikken til tyske Kraftwerk. De var opprinnelig bare et partyband, som ikke ga ut noen plate før i 1984, da under navnet Uncle Jamm’s Army.

En nattklubb ved navn Eve’s After Dark spilte en helt spesiell rolle i utviklingen av rap på Vestkysten. Det var klubbens eier, Alonzo Williams, som startet bandet World Class Wreckin’ Cru, der blant andre DJ Yella og Dr. Dre var med. Andre som vanket på dette stedet var Ice Cube og K-Dee, som var med i gruppa CIA, og en narkolanger som kalte seg Eazy E. Sistnevnte brukte pengene han hadde tjent på narkotikaomsetning til å starte et plateselskap kalt Ruthless Records. Han dro også i gang en ny gruppe sammen med blant andre Dr. Dre, DJ Yella, og Ice Cube – det legendariske N. W. A. I 1988 ga N. W. A. ut sitt første album på Ruthless Records, med tittelen
“Straight Outta Compton”. Den tok utgangspunkt i den tøffe sosiale situasjonen og voldskulturen som utviklet seg da billig crack gjorde kokainbruk til en epidemi i indre bydeler og politiet slo knallhardt tilbake. Dette var gjennombruddet for det som kalles gangster rap og samtidig gjennombruddet til West Coast hiphop.

På 1990-tallet oppsto det en voldsom rivalisering mellom rappere på vestkysten og østkysten, hvorav den mest kjente var mellom Tupac Shakur og Notorious B. I. G. Tupac var den første til å klatre til topps på hitlistene mens han selv satt i fengsel, Med døden i sikte, og endte opp med å bli myrdet av ukjente menn i en drive-by. Etter Tupacs død har Vestkysten mistet noe av sin posisjon til rappere på østkysten og ikke minst i Sørstatene.