Musikalske noter

Vi har alle vært i befatning med musikknoter en eller gang i løpet av livet. Mange av oss har fått en kort innføring via barneskolen, andre har kanskje bare sett noter i et blad eller på TV, mens noen kanskje spiller et instrument og har full kontroll på de ulike notene. Uansett er det sannsynligvis ikke så mange som kjenner til hvordan de notene vi omgir oss med i den vestlige verden har oppstått, derfor har vi valgt å gi dere et kort innblikk i hvordan vestlige musikknoter har oppstått.

De moderne musikknotene vi bruker i Norge, og i mange andre deler av verden, har sine røtter i de neumatiske notasjonene som ble brukt i forbindelse med vanlig sekulær sang fra 800-tallet til 1100-tallet. Neumes var grafiske tegn som i det utgangspunktet indikerte stigningen og fallet av stemmen. Opprinnelsen til disse tegnene ligger sannsynligvis tusen år før dette igjen, utarbeidet av greske og romerske grammatikere som trengte et hjelpemiddel da de for å notere ned hvordan taler og kunngjøringer skulle fremføres.

I middelalderens Europa startet det som skulle bli en stor utvikling innen musikk og noter, med utgangspunkt i den katolske kirkens mål om kirkelig forening og enhetlighet. Kirken begynte å notere velkjente melodier, slik at de samme sangene kunne brukes i hele kirken. Kirkens arbeid med å nedtegne musikk førte til en kraftig boom innen produksjon av musikk, og dette var utgangspunktet for den klassiske musikken som etter hvert skulle ta Europa med storm. Musikknotasjon utviklet seg deretter videre i renessansens og barokkens tidsepoker. I den klassiske perioden (1750–1820) og den romantiske musikktiden (1820–1900) fortsatte notasjonen å utvikle seg etter hvert som nye musikkinstrumenter og teknologier ble utviklet.

I dag er noter et godt integrert element innen vår kultur, og det jobbes stadig med å standardisere notestystemet, samt å tilpasse det ny teknologi og ny musikk. Det er også godt synlig innen populærkulturen, og noter brukes således også innen dekorasjon. Hos Familietapeter.no kan man for eksempel få kjøpt diverse flotte tapeter med motiv basert på noter. Musikknoter brukes også i kommersielle formål, og det finnes flere eksempler hvor noter inngår i logoen eller varen til en bedrift eller en organisasjon. Et eksempel på dette er musikkselskapet Heaven Music, hvor en åttedelsnote med “halsen” ned, er et sentralt element i logoen.

Et annet populært fenomen er å tatovere noter på kroppen sin. Har du for eksempel en favorittsang du aldri blir lei av, så vil det å tatovere en melodilinje fra sangen du elsker, ble en fin og personlig greie å gjøre. Da trenger man heller ikke å være bekymret for at tatoveringen vil gå moten, for musikknoter er definitivt kommet for å bli!