Tommy Tee – en legende innen norsk rap

Det er lett å glemme heltene våre ettersom tiden går og nye talenter dukker opp. Det gjelder alle typer heltestatuser, enten det er i idrett eller musikk. En som har falt litt ut av denne posisjonen er Tommy Tee, eller Tommy Flåten som han egentlig heter. Noe av grunnen til at vi ikke hører så mye om han i dag, er at han nå fungerer som produsent og talentjeger i den norske faunaen av nye rapartister.

Men hvorfor er Tommy Tee så viktig for norsk rap? Det er ikke uten grunn at han kalles norsk raps gudfar! For det første var han en av de første som rappet slik som rapperne fra Bronx og Chicago, men han var også den første som startet å promotere musikken på tv og radio. Allerede i 1986 drev han som rapartist og klubb-DJ selv om han knapt var gammel nok til å gå på ungdomsklubben.

National Rap Show

Her kunne Tommy boltre seg i all rappen som kom fra utlandet, og han fant også sin egen stil som var blandet med denne amerikanske rapmusikken. Radioprogrammet er blant de suksessene som har overlevd lengst, og både grunge, electronica og metall har måttet vike for dette populære musikk-showet på radio.

Egen musikk

Skal man lage egen musikk, må man ha mulighet til å ta opp lyd. Det er slik mange musikere gjør det når de plutselig oppdager verselinjer som faller ned i hodet på dem. Går du med slike drømmer, bør du skaffe deg opptaksutstyr til din iPhone og bli den neste rapperen med fete riff.

Slik gjorde også Tommy Tee det. Og etter hvert gjorde han stor suksess med egenkomponert rap. Låter som Takin Ova feat. Diaz og Warlocks, eller Crossing Borders feat. Petter ble enorme hits i hele Norden. Rapguruen fra Norge har til og med omtale i det anerkjente magasinet Billboard fra USA.

Skandinavisk samarbeid

Vi hører ofte Tommy messer om å knytte kontakter, og med konstellasjonene som dukket opp tidlig på 2000-tallet var hele verden åpen for rapperne. Det var kjente artister som Petter, Diaz, Ken Ring, Robin, Mike Zoot og Lil Weed. Ikonet jobbet spesielt med artister i Sverige og Danmark, men også finske, estiske og islandske artister fikk sine møter med ham.

Tee Production

Men, Tommy Tee har ikke sluttet å påvirke rapmiljøet i Europa. Han har i dag mange artister under sin paraplyorganisasjon, slik som Don Martin, Oscar Blesson og Gourmet Garbage. Tee Production er bare en av virksomhetene til rapperen, som i dag også har begynt å rappe på norsk. Med plata «Musikk Ække Viktig» som kom i 2013, har han nå utgitt enda tre album med norsk rap. Den siste, «På tur i Stockholm», ble utgitt i 2018.