Den legendariske bluesen

Det er ikke bare hip-hop som har sitt opphav i undertrykte kulturers felles smerte og undertrykkelse. Bluesens sørgmodige blåtoner sprang i sin tid ut av de knallharde kårene de afroamerikanske plantasjearbeiderne levde under, i en tid da de opplevde en nokså grusom form for undertrykkelse. De såkalte «work songs» som slavene sang under arbeidet, var noe de hadde med seg fra Afrika, og som fikk et nytt liv da de i Amerika ble blandet sammen med europeiske harmonier.

Blueslegender som Robert Johnson, Howlin’ Wolf og Muddy Waters er fortsatt relevante den dag i dag, og disse er blant de største blueslegendene noensinne. Selv i dag kan artister fra ulike sjangere uttale at disse avdøde legendene er blant de som har hatt mest innflytelse på musikken deres, og udødelige stjerner som Keith Richards, Bob Dylan og Eric Clapton har selv uttalt at de neppe ville vært der de er i dag om det ikke var for de gamle bluesgitaristene fra Mississippi-deltaet.

Sjangerens utvikling

I dag omfatter bluessjangeren veldig mye, og den opprinnelige bluesen med blåtoner, sørgmodig stemning, repeterende mønstre og tolvtaktersstrukturen har med tiden utviklet seg i mange forskjellige retninger. Mange av oss setter imidlertid pris på den gode gamle delta-bluesen den dag i dag, og det er herlig å ha for eksempel Robert Johnson sanger på ørene mens vi er ute og trener. Opplever du at det å lytte til musikk på mobilen sluker batteriet, kan et nytt Samsung batteri være det som skal til for å få lytteopplevelsen til å vare lenger.

Kanskje det er noe med den melankolien som legger grunnlaget for hele sjangeren, som gjør at bluesen har blitt såpass populær verden over. I Norge, hvor vi lever i en ganske annen verden enn etterkommerne av slavearbeidere i Amerika gjorde, elsker vi likevel blues og arrangerer flere festivaler rundt om i landet hvert eneste år for å hylle sjangeren. Musikk med et sterkt følelsesladd bakteppe gjør det alltid bra, noe som også er med på å forklare hip-hopens popularitet selv utenfor sjangerens hjemsted.

Bluesen er stor, myteomspunnet og et levende bevis på at musikken bringer folk fra ulike kulturer sammen. I begynnelsen ble hvite og svarte tvunget til å nyte musikk hver for seg, og det fantes barer og gladsteder reservert for kun den ene av de to rasene. Etter hvert som både de med afrikansk og de med europeisk bakgrunn falt for bluesmusikken – som attpåtil var inspirert av musikk fra de to forskjellige verdener – kunne de nyte den sammen under konserter.

Musikkens påvirkningskraft må aldri undervurderes, og den er med på både å starte og avslutte trender. Blues er en udødelig sjanger, og det blir spennende å se hvilken rolle den vil spille i fremtiden.