Lydisolering av hjemmestudioet

Du har flere tiltak å anvende når det kommer til å isolere rom du produserer musikk i. Det kan være bruk av for eksempel lydisolerende plater eller lyse tepper til studio. Utvalget varierer og du kan ta i bruk flere ting til å forbedre akustikken i rommet. Meningen med lydisolering er at det fungerer som en prosess som skal gjøre rom motstandsdyktig mot passeringer av lydbølger. Lydisolasjon skal være med på å blokkere ekstern støy fra å komme inn til rommet og at interne støy ikke skal komme utav rommet. Med god støyreduksjon så kan du slippe det verste av lydbølgene som passerer opptaksrommet ditt.

Hvordan lydisolere?

Det er hele fire metoder å lydisolere rommet på. Absorpsjon er materiale som absorberer og fanger opp lydbølger. Demping fjerner vibrasjonsenergien fra en struktur, før den eventuelt bygger seg opp for å avgi lydbølger. Frakobling er en form for lydisolasjon som blokkerer lydoverføringen mellom to strukturer som er i direkte kontakt med hverandre ved å skape en slags separasjon mellom strukturene. Den siste metoden er å fylle hull. Da plugger du opp luftspalten i en struktur slik at lydbølgene ikke kan passere gjennom så enkelt. Akustisk behandling kontrollerer etterklangen og ekkoet for å kunne skape bedre lydkvalitet i rom. Her kan du bruke akustiske paneler for å redusere etterklangen og omdirigere ekkoet for å optimalisere rommet for å gjøre lydopptak.

Hvorfor lydisolere opptaksområder?

Først og fremst så må du lydisolere opptaksområde for å minimere støyet som kommer utenfra. Lyd utenfra kan ødelegge opptakene dine. Det er også for å minimere innvendige lyder, da dette også kan ødelegge en innspilling. Ved å lydisolere så demper du lyd fra klimaanlegg, vifter, opptaksutstyr og tastaturklikk. Videre så er det også for å minimere ekkoet som oppstår i trange rom. Når det er snakk om lydisolering på opptaksområde så gjelder det å finne seg et passende sted. Et lite skap eller rom kan for eksempel ryddes ut og isoleres slik at det kan brukes til å gjøre opptak. Det kan på en måte bli din egen “vocal booth”. Bruk gjerne akustiske skumplaster, absorberende paneler og bassfeller til å gi rommet en god akustikk. Det hjelper også å bruke gode og tykke tepper på gulvet. Gjerne la det dekke hele gulvet for å gi best mulig demping i rommet. Tunge gardiner anbefales for vinduene i rommet du skal bruke til å gjøre opptak. Gå gjerne for tyngre dører, da de isolerer bedre. Er døren hul, så kan dette fylles med fantastiske sprayisolasjon. Alle disse tipsene er enkle tips som du kan følge.